Flugan – historik och etikett

shutterstock_169337933

Fluga är ett av de mest ikoniska klädaccessoarer vi har idag, alla känner till dem och många har även en hängandes i garderoben där den bara väntar på rätt tillfälle.

Flugan har varit en del av västerländsk samhälle sedan 1600-talet, allt började med trenden bland kroatiska legoknektar att binda ett tygstycke runt halsen för att hålla ihop skjortöppningen. Därifrån spreds sig det snabbt till den övre klassen i Frankrike under namnet cravat, ett derivat av det franska ordet för kroat. Detta blev sedan en ledande mode under 1700- och 1800-talen.

Det är dock oviss huruvida cravaten bara gav uppkomst till dages fluga eller om den förändrades med tiden och är vad man kan kalla en direkt förfäder till flugan.

Flugan har gjort något av en återkomst tillsammans med att preppymodet har blivit populärt bland många, och man kan hitta många butiker som Neckwear som säljer mycket till just detta mode. Traditionellt sett så var dock flugan mer sammankopplat med mer formella tillfällen. Det var en accessoar man såg mest i affärsmöten, galor och liknande. Nu så kan man även se dem vid mindre formella middagsbjudningar, cocktail partys och bara en kväll på stan.

En sak som dock inte förändrats är att det fortfarande anses vara det enda man kan bära kring halsen när man är iklädd en smoking, en plagg som är i stilnivå ovanför kostym med inte lika formell som en frack. Till kostym så är det dock ofta lika passande med en fluga som en slips.

För mer information om etikett vad gäller kläder kan man vända sig till Vett-och-etikett.com och deras undersida om just kläder. Där kan man snappa upp ett och annat som kan vara bra att veta inför nästa, bröllop, formell middagsbjudning eller andra finare event man kan tänka sig infinna sig på.